37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Beogradski džez festival +
Brad Mehldau Trio

1. 11. 2021. - Velika sala DOB 20.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Brad Mehldau – klavir
Larry Grenadier – kontrabas
Jeff Ballard – bubnjevi 

Pijanista i kompozitor Bred Meldau aktivan je od ranih devedesetih, a njegov najkonzistentniji rad odvijao se u triju. Počev od 1996. snimio je najpre seriju od pet albuma pod nazivom The Art of the Trio za Warner Bros, a potom i niz drugih albuma u ovom formatu. Dosad je snimio 23 albuma pod svojim imenom, kao i deset kao kolider. Osim u triju i solo, snimao je i u duu (Pet Metini, Čarli Hejden, Džošua Redman, Mark Đulijana…), kao i u većim formatima. Aktuelno ostvarenje Finding Gabriel (2019) konačno mu je donelo prvi Gremi za najbolji instrumentalni džez album. Takođe je snimao kao sajdmen sa brojnim velikanima džeza, među kojima su Majkl Breker, Vejn Šorter, Džon Skofild, Li Konic i Čarls Lojd. Na Beogradskom džez festivalu prethodno je nastupio 2007. održavši nezaboravan solo koncert u Kolarčevoj zadužbini.   

Meldauova muzička ličnost čini dihotomiju. Prvenstveno improvizator, posebno ceni iznenađenja i čuda nastala iz spontane ideje koja je direktno izražena, u realnom vremenu. Ali on je i duboko fasciniran formalnom arhitekturom muzike, koja prožima svako izvođenje. Dva aspekta njegove ličnosti, „improvizator i formalista“ poigravaju se jedan sa drugim, a efekat je nešto poput kontrolisanog haosa. S druge strane, na nastupima veoma često posle apstraktne numere ispunjene inelektualnom strogošću sledi ogoljena, emocionalno direktna balada. Meldau obožava suprotstavljanje ekstrema.

https://www.bradmehldau.com/