37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Itamar Borochov Quartet

30. 10. 2021. - Amerikana DOB 22.30

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Itamar Borochov – truba, vokal
Alessandro Lanzoni – klavir
Cedric Raymond – bas
Jay Sawyer – bubnjevi 

Odrastao u kosmopolitskom lučkom gradu Jafi, trubač i kompozitor Itamar Boročov unosi svete zvuke svog odrastanja u džez kvartet. Sefardsku muziku prvi put je čuo u lokalnoj sinagogi, upijajući moduse (maqam) Bliskog istoka i severne Afrike, pored drugih uticaja, poput muzike Mizrahi i Aškenazi Jevreja sa kojom je od rođenja blizak. Trubu pak svira od jedanaeste godine. Pored nadahnuća džez velikanima tog instrumenta – od Sačma, preko Klarka Terija, Majlsa, Dorama, Morgana i Bukera Litla, do Vintona Marsalisa – izdvaja i uticaj saksofoniste Bena Vebstera; njegov čvrst, ali čežnjiv i topao vazdušasti ton. Itamarovu muziku danas odlikuje spoj raznovrsnih uticaja, gradeći most između Bliskog Istoka i modalnog džeza.

Snimio je tri albuma kao lider, kao i tri albuma sa sastavom Yemen Blues. Nastupao je na četiri kontinenta, kao i učestvovao na showcase programima Jazzahead! 2017 i Womax 2019. Njegovo poslednje izdanje Blue Nights  (2019) je multikulturno veselje očaravajućeg lirizma, egzotičnih motiva, himničnih struktura i virtuoznog izraza. Ove godine premijerno je izveo svoju svitu Emergence za džez kvartet i gudački orkestar, kao i snimio delo „All You Shining Stars“, koju je posebno za njega i gudački septet napisao Šanan Estrejher. Dobitnik je priznanja LetterOne ‘Rising Stars’ Jazz Award za 2020. godinu.

https://www.itamarborochov.com/