37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Spinifex

28. 10. 2021. - Amerikana DOB 22.30

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Tobias Klein – alt saksofon
Bart Maris – truba
John Dikeman – tenor saksofon
Jasper Stadhouders – gitara
Gonçalo Almeida – bas
Philipp Moser – bubnjevi 

Sastav Spinifex nosi ime po vrsti trave sa australijskih obala, koje su važan deo ekosistema peščanih dina. Na prvo slušanje njihova muzika zvuči kao kombinacija slobodne improvizacije sa pankom, hardkorom, grandžom ili drugim podžanrovima zapadne popularne muzike. Ipak, ispod površine slušalac otkriva i drevne kružne ritmove svojstvene turskoj i indijskoj muzičkoj kulturi. Bend od 2005. godine vodi alt saksofonista i kompozitor Tobijas Klajn, Nemac sa prebivalištem u Amsterdamu. Dosad su objavili šest albuma, u različitim postavama – aktuelni sekstet snimio je poslednja dva ostvarenja, a u pripremi je novi projekt Spinifex Sings, sa pevačicama iz Indije i sa Islanda. 

Aktuelni članovi sastava su iskusna lica džez avangarde. Holanđanina Jaspera Stadhutersa i Amerikanca Džona Dajkmena beogradska publika je dobro upoznala u eksplozivnom triju Cactus Truck. Prvi je i član internacionalnih kvarteta Lily’s Deja Vu i Made To Break, a drugi je svirao i u triju sa Vilijemom Parkerom i Hamidom Drejkom, kao i u sastavu Universal Indians, sa Džoom Mekfijem. Nemac Filip Mozer poznat je po radu sa holandskim metal bendom Cilice, a Portugalac Gonzalo Almeida ima trio Lama sa Suzanom Santoš Silva. Napokon, Flamanac Bart Maris nas je impresionirao pre dve godine na festivalu kad je cedio trubu iz poslednjih redova partera na koncertu Flat Earth Society. 

www.spinifexmusic.nl