37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Subway Jazz Orchestra (Cologne) feat. Maria Schneider: Maria’s Masterpieces

31. 10. 2021. - Kombank dvorana 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Maria Schneider 

Marija Šnajder je već četvrt veka neprikosnoveno najuvaženiji svetski džez kompozitor i aranžer. Njena muzika je „evokativna, veličanstvena, magična, zapanjujuća, maštovita, otkrivajuća, zanosna, odvažna i – van svake kategorizacije“, reči su svetske kritike. Posle sticanja zvanja mastera na Eastman School of Music bila je asistent Gilu Evansu, a 1992. oformila svoj orkestar sa talentima njujorške scene – više od polovine snimalo je i njen aktuelni album Data Lords (saksofonisti Doni Mekaslin, Rič Peri i Skot Robinson, trubači Greg Gizbert i Tim Hagans, trombonisti Kit O’Kvin i Džordž Flin, gitarista Ben Monder, basista Džej Anderson, te preminuli pijanista Frenk Kimbrou), što je slučaj bez presedana u orkestarskom džezu.

Dobila je 7 Gremija i 14 puta nominovana za ovo priznanje, kao i osvojila nekoliko desetina titula u godišnjim glasanjima kritičara magazina DownBeat i Jazz Times, u raznim kategorijama. Album Concert in the Garden (2004), za koji je dobila prvi Gremi, prvo je izdanje u istoriji te nagrade koje se prodavalo isključivo putem interneta. Nosilac je i dva ovogodišnja Gremija, za najbolju instrumentalnu kompoziciju („Sputnik“) i orkestarski džez album. Takođe je osvojila rekordne četiri ovogodišnje titule Jazz Journalists Association – za album godine, najboljeg kompozitora i aranžera, kao i orkestar. Ima počasni doktorat univerziteta u Minesoti i titulu NEA Jazz Master (2019), najvažnije institucionalno priznanje u oblasti džeza u Americi.

 

Subway Jazz Orchestra (Cologne) 

Copyright Nadine Targiel Photographie

Copyright Nadine Targiel Photographie

Subway Jazz Orchestra, osnovan 2013. godine, vidi sebe kao platformu za kompozitore i aranžere raznolikog pristupa, predstavljajući nove programe svakog meseca u kelnskom klubu Subway. Izvode muziku svojih članova, savremenih umetnika sa nemačke i međunarodne scene (ove godine organizovali su i konkurs za nova dela mladih kompozitora), kao i tematske programe sa muzikom klasičnih džez autora. Streme savremenom džezu najvišeg nivoa, ukrštajući žanrove i kreativne koncepte. Članovi sastava su etablirani muzičari sa lokalne scene, koji su iskustva sticali u radijskim orkestrima HR, NDR i WDR. Pored angažmana u seriji Jazz-im-Subway, orkestar je nastupao na festivalima JOE Jazz (Esen), SummerKLAENG (Keln) i Moers Jazz (Mers). Među renomiranim umetnicima sa kojima su sarađivali su Frank Gratkovski, Šejmus Blejk, Nils Vogram, Vanja Slavin, Loren Stilmen, Džesi Van Ruler, Tamara Lukaševa i Hajden Čisolm, između ostalih.

Subway Jazz Orchestra je dosad snimio četiri albuma – Primal Scream (2015), State of Mind (2016), Richbeck Suite (2018) i Still Screaming (2020). Tri izdanja objavila je kelnska kuća Float Music, a jedno švajcarski Unit Records. Kompozicije za drugi i treći album napisao je Tobijas Vember, a za preostala dva ostvarenja pisali su i članovi saksofonske sekcije orkestra Štefan Karl Šmit, Johanes Ludvig i Jens Bekamp.

Trubačka sekcija:
Heidi Bayer
Maik Krahl
Christian Mehler
Lennart Schnitzler

Trombonska sekcija:
Shannon Barnett
Philipp Schittek
Janning Trumann
Jan Schreiner

Saksofonska sekcija:
Julian Bossert
Stefan Karl Schmid
Johannes Ludwig
Heiko Bidmon
Jens Böckamp

Rainer Böhm – klavir
Philipp Brämswig – gitara
Laurent Derache – harmonika
Matthias Akeo Nowak – bas
Fabian Arends – bubnjevi