37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Angles 8

28. 10. 2021. - Amerikana DOB 22.30

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Martin Küchen – alt saksofon
Eirik Hegdal – baritone i sopranino saksofon
Magnus Broo – truba
Mats Äleklint – trombon
Johan Berthling – bas
Alexander Zethson – klavir
Mattias Ståhl – vibrafon
Konrad Agnas – bubnjevi

Švedsko/norveški sastav Angles 8 okuplja velike heroje savremene improvizovane muzike, pod vođstvom alt saksofoniste Martin Kihena. Ansambl se polako širio – 2007. godine bili su Angles 6, godinu dana kasnije Angles 7, potom i 8 i 9. Format je i danas fleksibilan, u zavisnosti od ambicija promotera i dostupnosti muzičara. Kao sekstet su nastupali na Ring Ringu 2010, a Kihen je šest godina kasnije na Beogradskom džez festivalu predvodio sastav All Included. No bez obzira na veličinu sastava, koncerti su uvek veoma uzbudljivi, dirljivi i moćni: „Emocionalni tobogan, udarac u stomak“, opisao je jedan nastup uvaženi fri-džez kritičar Gaj Peters.

Njihova muzika je jaka, kohezivna i jednostavna, u izvođenju sofisticiranih svirača impresivne fleksibilnosti – ideje se rađaju i uspinju do maksimuma u deliću sekunde. Sve je tu: patos, razigranost, energija i određena vrsta blaženstva, snažna i emocionalna, što uvek pogađa publiku. Ideje za svoju muziku Kihen crpi iz najrazličitijih inspiracija: može to da bude sećanje na neki instrument koji je svirao kao dete, balkanski limeni orkestri, švedski folklor, moderni džez Krisa Mekgregora, Karle Blej, Čarlsa Mingusa ili Larsa Gulina, ili posmatranje plesačica iz Zapadne Afrike kako okreću svet naglavačke! Svaka kompozicija je mali svet za sebe, uklapajući se pak organski u njihov magični poligon.

https://www.facebook.com/anglesnine