37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Aziza Mustafa Zadeh Trio

30. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Aziza Mustafa Zadeh – klavir, vokal
Ramiz-Han – klavir
Ralf Cetto – bas
Simon Zimbardo – bubnjevi 

Pijanistkinja, pevačica i kompozitorka Aziza Mustafazade rođena je u Bakuu, 1969. godine. Kći je slavnog azerbejdžanskog pijaniste i kompozitora Vagifa Mustafazadea, prerano preminulog još 1979. godine, koga je slavni američki džez voditelj Vilis Konover proglasio „najliričnijim pijanistom koga je upoznao“. Njena majka Eliza bila je solistkinja Gruzijske filharmonije, a potom prva pevačica koja je (sa suprugom) izvodila džez-mugam – amalgam džeza, klasike i azerbejdžanskog folklora.

Aziza je ušla u džez svet kao trećeplasirana na konkursu Thelonious Monk 1988. Diskografski je debitovala tri godine kasnije, a već za drugi album Always, u pratnji Džona Patitućija i Dejva Vekla, osvojila nagradu nemačkog udruženja diskografa. Svetsku slavu stekla je albumima za produkciju Columbia, a potom snimala za kuću Decca, da bi poslednja tri albuma objavila u svojoj režiji. Aktuelno izdanje Generations izašlo je prošle godine, posle trinaestogodišnje pauze. U duhu naslova, sadrži po četiri numere oca Vagifa, Azize i sina Ramiz-Hana. Glavno polje njenog interesovanja je mugam-džez, a obrađivala je i džez standarde, kao i dela klasične muzike. Poseduje izuzetnu pijanističku tehniku i božanski glas velikog raspona, vladajući i klasičnim stilom pevanja. Iako od kraja osamdesetih živi u Nemačkoj, ne nastupa često, a beogradski koncert jedan je od retkih koje će održati ove godine. 

https://www.azizamustafazadeh.de/