37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

SERBIAN SHOWCASE
Drama Quartet

27. 10. 2021. - Amerikana DOB 22.30

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Luka Ignjatović – alt saksofon
Andreja Stanković – gitara
Milan Nikolić – bas
Aleksandar Cvetković Drama – bubnjevi 

Bubnjar i kompozitor Aleksandar Cvetković školovao se u rodnom Kraljevu i Beogradu, a zvanje mastera džez bubnjeva stekao u Gracu, pod mentorstvom Hauarda Kertisa. Među istaknutim džezerima sa kojima je sarađivao, džemovao ili pohađao seminare su Duško Gojković, Stjepko Gut, Mihailo Blam, Nikola Mimo Mitrović, Bili Hart, Bred Meldau, Dejv Kikoski, Džon Aberkrombi, Ron Meklur, Džimi Kob, Dejv Libmen, Džim Meknili, Džeri Bergonci, između ostalih. Bio je član sastava Serbian Jazz Bre! Project, sa kojim je snimio dva albuma, Woodcock Group (jedan album), Rambo Amadeus & Broken Swing Sextet, a danas je član sastava Marchelo & Napeti Quintet. Docent je za džez solfeđo i džez ritam na odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Drama Quartet ima svoju preteču u sastavu Drama Organ Trio, koji je Cvetković osnovao 2014. godine. Mada je format te postave – sa orguljama u funkciji basa – neumitno asocirao na soul džez šezdesetih, to je samo bila polazna tačka za oblikovanje autentičnog zvuka, zasnovanog na modernim principima džez komponovanja kroz raznovrsna harmonska rešenja, ritmove i metre. Za kratko vreme postali su jedan od omiljenih klupskih sastava i spremili diskografski prvenac, album Dramathology sa deset Cvetkovićevih numera. Album aktuelne postave premijerno će biti predstavljen na 37. izdanju festivala.