37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Majamisty TriO feat. Ulrich Drechsler, Aneta George & Dečji hor LA LA studio

26. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

MAJAMISTY TRIO

Maja Alvanović – klavir
Ervin Malina – kontrabas
Lav Kovač – bubnjevi

Počasno mesto na otvaranju festivala pripada novosadskom sastavu Majamisty TriO, pod vođstvom pijanistkinje i kompozitorke Maje Alvanović. Na festivalu su dosad nastupali samo jednom, pre deset godina, promovišući debi album Mistyland (SKC Novi Sad, 2011). Utisak koji su tada ostavili otvarao im je jedna po jedna velika vrata – kritike u magazinu Jazz Times i na sajtu All About Jazz, distribucija albuma u Japanu, prvi koncerti u inostranstvu. Odvažno stupajući izvan glavne struje ondašnjeg srpskog džeza, osvajali su nove vrhove. 

Muziku trija odlikuje lirska atmosfera i emotivni naboj nalik skandinavskoj poetici, spajajući klasičarski senzibilitet i savremeni evropski džez. Tokom deset godina postojanja objavili su još i albume Love (Cosmic Sounds/Mascom, 2014) i Organic (Mistyland, 2020), nastupajući na brojnim domaćim džez festivalima, kao i van zemlje – od Kijeva i Sofije, do Beča i Londona. U odsustvu javnih nastupa tokom pandemije, koncertnu promociju poslednjeg ostvarenja zamenilo je objavljivanje upečatljivih video radova, snimljenih za većinu kompozicija sa albuma. Takođe, njihov nastup sa festivala Piano City (koji Maja vodi u Novom Sadu sa kolegom Kostom Jevtićem) odnedavno se nalazi na mreži Stingray DJAZZ. Neposredno pred festival snimaju četvrti album, sa muzikom koja će premijerno biti javno izvedena na Beogradskom džez festivalu.

https://majamisty.com/

 

Gosti:

Ulrich Drechslerbas klarinet, saksofoni

Phot by Daniel Shaked

Klarinetista, saksofonista i kompozitor Ulrih Dreksler, Nemac nastanjen u Beču, internacionalnu afirmaciju je stekao početkom dvehiljaditih sa akustičnim klupskim trijom Café Drechsler, ostvarujući potom izvrsne rezultate u raznim muzičkim sferama i okruženjima. Posebno uspešan bio je njegov rad sa Cello Quartetom, kao i duo saradnje sa pijanistima Stefanom Bataljom i Tordom Gustavsenom. Snimio je petnaestak albuma kao lider ili kolider, kao i pisao muziku za nekoliko filmova Mihaela Fajfenbergera. Dobitnik je nagrade Amadeus za najbolji austrijski džez/bluz album 2005. godine (Café Drechsler – Radio Snacks). Na prošlogodišnjem izdanju festivala premijerno je izvan Austrije predstavio frakciju Azure monumentalnog multimedijalnog dela Liminal Zone

https://www.ulrichdrechsler.com/

 

Aneta George – vokal

Photo by Lea Lambla

Photo by Lea Lambla

Aneta Džordž, Makedonka nastanjena u Parizu, od detinjstva se bavila muzikom – već u petnaestoj godini je pod uticajem Stivija Vondera i Boys II Men oformila vokalni trio Peeme Soul, sa kojim je u domovini ostvarila veliku popularnost. Diplomirala je džez klavir na Muzičkoj akademiji u Štipu, razvijajući karijeru kao pijanistkinja i pevačica, kompozitorka i autorka tekstova, te u domenu pedagogije. Danas predaje pevanje na American School of Music u Parizu. Objavila je tri albuma: UniversaLove (2012), Playground  (2018) i The Skopje Sessions (2019) za londonsku kuću Moods & Modes. Nastupala je u raznim zemljama Evrope, u Južnoafričkoj Republici i Indiji, a njena muzika korišćena je u nekoliko filmova.

https://www.anetageorge.com/

 

Dečji hor LA LA studio

La-La-studio

Photo: LA LA studio Promo

Dečiji hor LA LA studio osnovan je u Novom Sadu 2017. godine. Hor su okupile profesorke klavira Ana Frlin i Milena Apić, a 2020. priključila im se profesorka pevanja Petra Leona Matiša. Sa višegodišnjim iskustvom u radu sa najmlađima Frlin i Apić okupile su naše Lalašane u želji da kroz pesmu, pokret i sviranje klavira uđu u čarobni svet muzike. Pružiti deci priliku da se kreativno izražavaju jeste obaveza svih nas, jer njihova sloboda i radost daju najbolju nadu u bolju budućnost.  

http://www.lalastudio.rs/