37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ
Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano „Arctic Riff“

28. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Joe Lovano – saksofoni
Marcin Wasilewski – klavir
Sławomir Kurkiewicz – bas
Michał Miśkiewicz – bubnjevi 

Zvezde poljskog džeza, Marcin Wasilewski Trio jedan su od najistaknutijih džez sastava svoje generacije, uživajući u priznanjima kritike i publike širom sveta. Četvrt veka postojanja trija poklopilo se sa pola veka slavne produkcije ECM, čiji su već godinama eksluzivci – objavili su šest albuma trija za ovu kuću (deset ukupno), tri albuma u kvartetu sa Tomašom Stankom (svirali su sa njim preko dvadeset godina) i nekoliko u saradnji sa drugim muzičarima. Kao trio sarađivali su i sa Čarlsom Lojdom i Nilsom Peterom Molvaerom, a pojedinačno sa brojnim drugim svetskim džezerima (Branford Marsalis, Jan Garbarek, Manu Kače, Al Foster, Arild Andersen, Markus Miler, Džon Surmen…)

Sa devet statueta Frederik (Poljski ekvivalent Gremiju, nagrada je imenovana po Frederiku Šopenu), Marćin Vasilevski je nosilac najvećeg broja ovih priznanja među svim poljskim džez umetnicima. Pet puta je bio poljski džez muzičar godine (2005, 2009, 2012, 2015, 2019), a četiri puta je trio osvojio nagradu za najbolji džez album (2005, 2009, 2015, 2019). Dobili su i dva Frederika učestvujući u snimanjima albuma Tomaša Stanka i Henrika Miskijeviča, oca bubnjara trija, Mihala. Vasilevski se dva puta našao na godišnjim listama kritičara magazina DownBeat – svetska kritika posebno ističe njegovu muzičku svest, prefinjeni osećaj za zvuk, kao i ogroman talenat za stvaranje drame u kompozicijama.

https://www.marcinwasilewskitrio.com/

 

Joe‌ ‌Lovano‌

Titan modernog tenor saksofona vraća se u Beograd! Posle nastupa sa svojim Nonetom (2009), kvintetom Sound Prints (sa Dejvom Daglasom, 2012), kao i u kvintetu Enrika Rave (2018), Džo Lovano, ovim gostovanjem sa trijom Marćina Vasilevskog, postaje rekorder po broju učešća među inostranim muzičarima od obnavljanja Beogradskog džez festivala. U celokupnoj istoriji manifestacije sada je ispred njega još samo Dizi Gilespi, sa pet učešća od 1971. do 1990. godine. Lovano je jedan od najvećih kolekcionara prestižnih priznanja u džez zajednici, sa dvadesetak prvih mesta na listama magazina DownBeat (najbolji muzičar, tenor saksofonista i album – više puta je osvojio trostruku krunu), nekoliko godišnjih nagrada Jazz Journalists Association, jednim Gremijem i još četrnaest nominacija za najveću svetsku nagradu muzičke industrije. Poštovan je ravnopravno kod kritičara i publike, kao umetnik koji sa istom posvećenosću interpretira tradiciju i avangardu, istražuje veze džeza i popularne muzike, kao i napolitanske pesme. Nosilac je počasnog doktorata Berkli koledža u Bostonu, gde je potom ostvario dugogodišnju karijeru predavača na odseku za džez izvođenje. Snimio je tridesetak albuma kao lider ili kolider, pretežno ih objavljujući za kuću Blue Note. Sa novim sastavom Trio Tapestry pre dve godine je debitovao kao lider na etiketi ECM.

 

http://www.joelovano.com/