37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ
Mateusz Smoczyński Trio

28. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Mateusz Smoczyński – violina, bariton violina
Kajetan Galas – Hammond orgulje
Krzysztof Dziedzic – bubnjevi  

Mateuš Smočinski je međunarodno priznati džez violinista, dobitnik brojnih nagrada na velikim takmičenjima, uključujući Grand Prix Zbigniew Seifert Jazz Competition i nagradu za najboljeg džez violinistu evropskog magazina Jazz Forum 2020. godine. Aktivan i u pedagoškom radu, od 2017. predaje na odseku za džez i world music Univerziteta za muziku „Frederic Chopin“ u Varšavi. Takođe se smatra jednim od najraznovrsnijih savremenih kompozitora u Poljskoj.

Autor je brojnih kamernih i simfonijskih dela, uključujući koncert za violinu „Adam’s Apple“. Osnivač je jednog od najintrigantnijih gudačkih ansambala u Evropi – Atom String Quartet, a sarađivao je sa brojnim džez umetnicima, među kojima su Branford Marsalis, Bobi Mekferin, Gil Goldstajn, Riči Bajrah, Glen Mur, Rabi Abu-Kalil, Zbignjev Namislovski, Tomaš Stanko, Lešek Moždžer, Ursula Dudzjak, Jaroslav Smjetana, Ana Marija Jopek, između ostalih. Od 2012. do 2016. godine bio je prva violina u renomiranom američkom Turtle Island Quartetu. Prošle godine objavio je duo album sa slavnim nemačkim pijanistom Joakimom Kunom za ACT Music, a od 2016. povremeno nastupa u duu i sa istaknutim nemačkim čelistom Stefanom Braunom. Snimio je petnaestak albuma kao lider/kolider (kvintet, trio, solo, Atom String Quartet…), a učestvovao je i na nekoliko desetina albuma drugih umetnika.

https://www.smoczynski.pl/`