37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ
Piotr Damasiewicz & Into the Roots

28. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Piotr Damasiewicz – truba, harmonijum, udaraljke, vokal
Zbigniew Kozera – kontrabas, gvembri, afrička harfa
Paweł Szpura – bubnjevi


Trubač i kompozitor Pjotr Damasijevič ispoljava razna interesovanja u kreativnom radu: njegov svet čine modalni i fri-džez, klasična muzika 20. veka, zvučni dizajn i elektroakustička improvizacija. Vodio je sastave različitog formata i sarađivao sa brojnim uvaženim džezerima, među kojima su Džejson Moran, Džejms Karter, Dejv Rempis, Satoko Fudži, Rodrigo Amado, Pol Nilsen Lav, Fil Minton, Lote Anker, Tomaš Stanko, Maćej Obara i Dominik Vanja, između ostalih. Snimio je petnaestak albuma, među kojima četiri pod svojim imenom, dva sa kolektivom veNN, te po jedan sa sastavima Red Trio i Spinifex. Piše i za pozorište i film, sarađuje sa pesnicima i likovnim galerijama. Godine 2013. dobio je nagradu Frederik za najvećeg talenta, kao i priznanje za najbolju muziku Poljskog džez bloga. Osvojio je i nagradu za najbolju kompoziciju koja nosi ime slavnog Kšištofa Komede.

Projekat Into the Roots predstavlja svojevrsni povratak korenima, spajajući avangardu i tradiciju. Početnu inspiraciju Damasijevič je dobio osluškujući folklorne melodije iz okruga Suha u južnoj Poljskoj. Na trojicu muzičara potom su uticale posete Africi, fascinacija tamošnjom muzikom i, posebno, Saharom. Konačno, muziku je prožela pastoralna atmosfera fjordova Stavangera – zvonjava zvona, blejanje ovaca i huk vetra na mestu na kome su održali prvi zajednički koncert.

https://www.facebook.com/PiotrDamasiewiczIntoTheRoots/