37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Rymden
(Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström)

27. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Bugge Wesseltoft – klavijature
Dan Berglund – kontrabas
Magnus Öström – bubnjevi

RYMDEN je super grupa kakvu Evropa odavno nije imala. Klavijaturista Buge Veseltoft je tvorac „Novih džez koncepcija“, vođa istoimenog benda i osnivač uticajne norveške produkcije Jazzland Recordings, sa dvadesetak albuma u opusu kao lider ili kolider. Basista Dan Berglund i bubnjar Magnus Estrem bili su ritmičari najpopularnijeg evropskog džez sastava svih vremena e.s.t. (Esbjörn Svensson trio) i potom uspešni lideri samostalnih projekata. Berglund je snimio šest albuma sa sastavom Tonbruket, a Estrem objavio tri izdanja sa svojim bendom. Berglund i Estrem se vraćaju na festival posle nezaboravnog koncerta sa e.s.t. u Kolarcu 2006, a Veseltoft je premijerno na manifestaciji, posle brojnih koncerata u Beogradu u drugim kontekstima.

Veliku skandinavsku trojku spojila je Bugeova dugogodišnja želja da radi u akustičnom džez triju. U duhu naziva benda (prostor ili univerzum na švedskom), svoju muziku vide kao zvezdanu mapu harmoničnog kosmosa: odlikuju je melanholične i atmosferične kompozicije, dramatično ritmičko punjenje, te virtuozna džez svirka najvišeg nivoa. Pored modernog džeza, u njihovoj kreaciji mešaju se i uticaji Baha i Šopena, filmske muzike i rokenrola – od psihodelije, preko panka, do hardkora – reflektujući brojne aspekte muzike 21. veka. Sastav je dosad objavio dva albuma za Jazzland Recordings, Reflections and Odysseys (2019) i Space Sailors (2020).

https://www.rymden-music.com/