37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Thomas de Pourquery & Supersonic

30. 10. 2021. - Amerikana DOB 22.30

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Thomas de Pourquery – alt saksofon, vokal
Laurent Bardainne – tenor saksofon
Fabrice Martinez – truba
Arnaud Roulin – klavijature
Frederick Galiay – bas
Edouard Perraud – bubnjevi 

Toma de Purkveri bi možda ostvario veliku karijeru kao ragbista da ga susret sa Stefanom di Batistom krajem devedesetih nije odveo u svet muzike. Potom je sticao razna iskustva, od standarda do frija, i od elektronike do šansone, u susretima sa istaknutim muzičarima (Loren Kunji, Fransua Ženo, ONJ, Džordž Braun, Sani Mari, Džim Blek, Mark Dikre…). Već je osvojio niz priznanja za rad sa grupama DPZ i Rigolus kada je 2011. osmislio svoj projekat Supersonic, okupivši drim tim umetnika koji ruše granice između džeza, prog-roka, psihodeličnog fanka, slatkog popa, elektronske i afričke muzike. Prvenac Play Sun Ra odmah mu je doneo Victoire du jazz za najbolji album u Francuskoj 2014. Tri godine kasnije otišao je korak dalje, potpisujući sve numere za drugi album Sons of Love, a iste godine dobio je Victoire du jazz za najboljeg muzičara Francuske.

Deceniju otkad se uputio na interplanetarno putovanje stopama Sun Ra, De Pukrveri preuzima komande svog svemirskog broda da ga uputi natrag na Mesec. Album Back To The Moon ukršta razne inspiracije, među kojima su Čarls Mingus, jedna ljubavna priča, Džon Vilijams i E.T., Kaetano Veloso na kongo jeziku, jedan robot, Felini i Baržavel. Ova svemirska opera, koja kosmičku avanturu obavija lirizmom, briše horizont našeg okovanog postojanja. Kao svetlo na kraju tunela, Back To The Moon označava povratak na Mesec, ali licem prema Suncu.

https://www.facebook.com/thomasdepourquerypage