37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

37. Beogradski Jazz Festival 2021

via @bgjazzfest

Arild Andersen Group

29. 10. 2021. - Velika sala DOB 19.00

Organizator zadržava pravo na promenu programa ili satnice u skladu sa epidemiološkom situacijom i merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo da program i satnicu proverite na dan koncerta na www.bjf.rs i www.domomladine.org

Arild Andersen – kontrabas
Marius Neset – saksofon
Helge Lien – klavir
Håkon Mjåset Johansen – bubnjevi 

Kontrabasista i kompozitor Arild Andersen je pionir evropskog puta u džez, jedan od najbitnijih skandinavskih i evropskih džez umetnika svih vremena. Karijeru je započeo kao gitarista početkom šezdesetih, da bi se 1964. prebacio na kontrabas. Od 1967. do 1973. godine bio je član trija, kvarteta i kvinteta saksofoniste Jana Garbareka, snimivši sa njim pet albuma, među kojima tri za mladu produkciju ECM. Počev od albuma Clouds in My Head (1975) Andersen je objavio preko dvadeset albuma kao lider/kolider, od toga većinu za ECM. Glavne saradnje: Džordž Rasel, Don Čeri, Bil Frizel, Soni Rolins, Rosvel Rad, Čik Korija, Džon Aberkrombi, Šila Džordan, Bobo Stenson, Tomaš Stanko, Markus Štokhauzen, Karin Krog, Jelena Ekemof, Ferenc Snetberger i Ketil Bjernstad, između ostalih. Tokom osamdesetih bio je član cenjenog norveškog kolektiva Masqualero (Jon Balke, Nils-Peter Molvaer, Tore Brunborg i Jon Kristensen), sa kojim je snimio četiri albuma i nastupao širom sveta.  

Arild Andersen Group okuplja istaknute ličnosti savremenog norveškog džeza. Saksofonista Marijus Neset, najmlađi među njima, već ima fantastičnu solo karijeru (nastupao je na festivalu sa svojim sastavom 2017. godine), pijanista Helge Lien preko dve decenije uspešno vodi svoj trio (deset albuma), a bubnjar Hokon Mjoset Johansen je član kvinteta Motif, sarađujući i sa brojnim drugim sastavima na norveškoj džez sceni.  

www.arildandersen.com